Project Description
Doğal Doğum
Kadın bedeni çok güzeldir, nasıl doğum yapacağını bilir. Bebekler sakin bir şekilde dünyaya gelir. Yeter ki biz hekimler buna inanıp beklemeyi ve sabretmeyi bilelim. Doğum yapan bedenin içgüdülerine kulak verelim. Doğumun fizyolojisine saygı duyalım. Kısaca her şey yolunda gidiyorsa dokunmayıp takipçisi olalım, yalnızca gerektiği yerde ve gerektiği zamanda doğum eylemine müdahale etmeliyiz. Doğal doğum da hormonlar aktif olarak salgılanır. Sevgi hormonu oksitosindir. Doğumun rahat geçmesini sağlayan ve bağlanmadan da sorumlu olan endorfindir. Annenin doğum anında enerjisini sağlayan adrenalindir. Doğum sonrasında da bebeğine bakım verme gücünü sağlar. Doğum sonrasında emzirmeden sorumlu olan prolaktin hormonudur.
Yeni doğan bir bebek annesine ihtiyaç duyar. Oysaki en doğal küvez anne kucağıdır. Anne bebek bağlanmasında ilk 30 dk. Çok kıymetlidir. Planlanarak yapılan sezeryan ve indüklenen doğumlarda, bebek kendisini birdenbire dış dünyada hazırlıksız bulur bu durum anne ve bebek bağlanmasını negatif yönde etkiler ve emzirme problemlerini de beraberinde gelir. Bebeğin tek ama tek ihtiyacı annesidir.
Yıllarca bedenine güvenerek tek başına doğumlarını yapan bir sürü kadınımız var. Zamanın ilerlemesi ile tıbbın gelişimiyle birden bire kendini müdahalelerin kucağında buldu. Sağlık personeli müdahale etmediği doğumlarda bazı şeyleri eksik yaptığı endişesine kapıldı.
Doğal doğumda temel düşüncemiz herşey yolunda giderken doğumun fizyolojisine saygı duymaktır.Yapılan gereksiz bir sürü müdahale süreç ilerledikçe, gebede ağrılardan korkmaya, yorgunlukla geçen saatler,tek başına kalma ,sahipsizlik hissi, bitkinlik, güvensizlik, tükenmişlik sendromunun esiri olup kaçınılmaz sonu sezeryanı hazırlar. çünkü modern tıpta fazla seçenek yoktur.
Açlık yaşamayan gebe enerjisini kaybetmez, bedenine güvenir. Kalkıp gezen dolaşan gebe, yerçekimi etkisi ile bebeğin kanala girişini kolaylaştırır. Uygun pozisyonla kanala girer ve ilerler Ülkemizde yapılan ilk uluslar arası doğal doğum kongresinde Hypnobirthing Enstitüsünden Sherry Gilbert’in kongrede dediği gibi: “Bebeğimize doğumunda iyi annelik yapmak için uğraşmayı bırakmışız, doktorumuza/ebemize iyi “hasta” olabilmek için çaba gösteriyoruz. Onların takvimine uygun zamanda doğurmak için doğumu başlatmayı ya da hızlandırmayı kabul ediyor, onların beli ağrımasın diye yer çekimi avantajını kullanamadığımız ve bizi çok zorlayan bir pozisyonda doğurmaya çalışıyoruz.”
Sağlık personeli ve toplum hala doğum eylemi yönetimini böyle kabul etmekte. Doğuma eğitim alarak hazırlanan bilinçlenen anne ve baba adayları hamilelik sürecinin önemini, doğumda birbirlerine destek olabilmeyi ve bebeğin bakımını paylaşmanın önemini öğrenirler. Bir gebe kendine ve bedenine güvenmeyi öğrendiği anda doğum eylemini acı ve ızdırap değil, bedeninden yeni bir can ve ruhun doğuşunun kutsallığını hissedilmenin heyacanını yaşamaktadır. Ancak ülkemizin şartlarında kaç tane gebe bu heyecanla doğum yapmakta pek çoğu ızdırap sürecini tamamlayıp saatler sonra kucağına verilen bebeği ile kırılan kalbini onarmaya çalışmaktadır. Tabiki bir sonraki doğumda aynı korkuları gerginliği yaşamamak için doğum şekli için sezeryan tercih sebebi olmaktadır.
Doğal doğumcu kişi doğumun doğal, sağlıklı, fizyolojik bir süreç olduğunu kavramış kişidir. Doğum bıraksanız kendiliğinden gerçekleşir. Bıraksanız, bırakmayı bilseniz, bir deneseniz her şey çok başka olacak.
Doğal doğumu savunmak kadınları zorla doğurtmak değildir. Mümkün olduğunca huzur veren sorgusuz sualsiz keşkesiz doğumlar yapabilmektir. Doğal doğumcu da doğumun fizyolojisine saygı duyan beklemeyi, sabretmeyi gerekmedikçe gebeye dokunmamayı başarandır.
Doğal doğumun temelinde yeni doğanın ihtiyacını keşfetme ile beraber doğum yapan kadınında ihtiyacını keşfetme yatar. Temel konu kadının doğum travayı sırasında mutluluğunu sakinliğini korku ve gerginliğini gidermek ve zaman algısını kaybetmek.
Doğumda amaç şiddeti azaltıp, sevgiyi artırmak ve sevgiyle doğan her bebeği sevgi ile büyütüp insanı seven bireyler yetiştirmek gülen gözlerle berrak zihinlerle dolu gençliğe merhaba demek.
Doğal doğumun temel amacı sağlıklı birey ve sağlıklı toplumdur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Doğuma Hazırlık ve Nefes Eğitmeni
Aktif Doğum Eğitmeni Hipnoterapist Cinsel Terapist
Dr. Sebahat Turan