NİFTY TESTİ

Yaklaşık 40 haftada tamamlanan hamilelik süresince hem anne hem de bebeğin sağlığının titizlikle takip edilmesi gerekiyor. Bu süreçte anneye içinde bulunduğu hamilelik ayına göre çeşitli testler uygulanıyor.

Girişimsel olmayan (non- invaziv) tarama testleri: Hamileliğin 11- 14. haftaları arasında yapılan ultrason muayeneleri girişimsel olmayan yöntemlerin başında geliyor. Bu şekilde bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Anne kanı ile yapılan ikili, üçlü tarama testleri de girişimsel olmayan diğer teknikleri oluşturur. Fakat bu teknikler her ne kadar riski belirli ölçüde tespit etse de kesin bir tanıya ulaşılamaz.

Girişimsel (invaziv) tarama testleri: Anne adaylarının vücuduna müdahale gerektiren invaziv yöntemlerdir.  Amniyosentez, koryon villüs biyopsisi ve kordosentez gibi teknikler bunların arasındadır. Bu tür yöntemler, anne karnındaki bebekten yayılan hücrelerin toplanmasıyla gerçekleştirilir. Bu girişimsel testler, şu anda dünyada güvenilirlik yüzdesi en fazla olan testler olmakla beraber, yüzde 2 ila yüzde 1 arasında girişim sonrası düşük riski bulunmaktadır.

Hamilelik sürecinde hayatınızdaki en özel, bir o kadar da sorumluluk gerektiren bu dönemde hekiminizle uyumlu ve güvenilir bir süreç geçirmeniz oldukça önemlidir. Bu doğrultuda bebeğinizin Trizomi riskinin ne olduğu ve nasıl tespit edilebildiğini öğrenmek için Non – İnvaziv testlerden olan Nifty Testi kıymetlidir.

 NIFTY testi nedir?

Yeni nesil teknolojilerin olanaklarıyla, girişimsel olmadan Trizomi tespitine imkan sunmaktadır.

Gebelik sırasında bebeğin kanının, anne kanı ile karışması, bu testin gerçekleştirilmesindeki temeli oluşturmaktadır.Hamileliğin belli bir döneminden sonra annenin kolundan alınan kan örneğinden bebeğe ait DNA parçacıkları ayrılabilir ve bu DNA parçacıklarının incelenmesiyle bebeğin yani girişimsel olmayan fetal trizomi testi, bebeğin Trizomi 21, Trizomi 18 ya da Trizomi 13 olup olmadığını, diğer yöntemlere göre daha net bir şekilde saptama imkanı sağlar.

 NIFTY nasıl yapılır?
Test annenin kolundan kan alınarak yapılır.  Alınan bu kan, özel tüpler vasıtasıyla ilgili laboratuvarlara gönderilir. Analiz yaklaşık 10 ila 14 gün sürüyor ve sonuçlar doktor tarafından anne ile paylaşılır.
Sonucun negatif veya pozitif çıkması ne demektir?
Negatif test sonucu, bebeğin yaklaşık yüzde 99,9 oranında Trizomi olmadığını, pozitif test sonucu da bebeğin yüzde 99,9 oranında Trizomi taşıdığını gösterir.

Ne zaman uygulanır?
Anneye gebelik takibi sırasında yapılan ultrason sonucu yada ikili ve dörtlü tarama testleri yüksek risk grubunu gösteriyor ve bebeğin trizomi taşıdığından şüphe ediliyorsa yapılır. Anne risk grubunda olabilir. İleri anne yaşı, ailede genetik hastalık öyküsü NIFT testini yaptırma kriterleri arasındadır. NIFTY testi yaptırmak için en uygun zaman 12. hamilelik haftası olmakla birlikte teknik olarak 8. haftadan itibaren de uygulanabilir. Risk grubunda olmayan tüm annelere de bu test önerilir.

NIFTY test ekonomik olarak maliyetli testler arasında bulunması nedeniyle henüz rutin bir gebelik testi değildir. Bu nedenle, NIFTY teste başvurulmadan önce ultrason ve anne kanından yapılan ve yaklaşık %80 doğruluk oranına sahip 2’li ve 3’lü test gibi diğer tarama testlerinin yaptırılması önerilmektedir. NIFTY test bu testlerde yüksek risk grubunda çıkan gebelere önerilmektedir.

NIFTY Test, Sağlık Sigortası Tarafından Karşılanır mı?

Hayır. Hasta tarafından karşılanması gerekmektedir. Özel sigortaların ödeme kapsamında değildir.

Özellikleri nelerdir?

Girişimsel olmayan bir yöntemdir. Sadece annenin kolundan alınan kandan yapılır.  Bu bakımdan hem anne hem de bebek sağlığını minimum düzeyde bile olsa riske etmiyor. Hamileliğin 12. Haftası gibi erken dönemde testin yapılıyor olması sonraki aşamadaki klinik kararlar için hem doktora hem de ailelere avantaj sağlıyor.