KÜRTAJ

Kürtaj rahimin iç yüzeyini temizlemek için yapılan cerrahi bir müdahaledir.

Farklı sebeplerle bu temizlik işlemi yapılır.

  • Jinekolojik bir problem varlığında rahimin iç tabakasından alınan ​parçanın patolojik tanısının konulması için,
  • Yoğun vajinal kanamaları durdurmak için,
  • Düşük ya da anne rahminde gelişmemiş bir bebeğin kalıntılarını temizlemek için
  • Gebeliği sonlandırmak için

Bu işlemin yapılışı hemen hemen hepsinde aynıdır. Genel paylaşımlarım da hepsi için geçerlidir. Gebeliği sonlandırmak için yapılan küretaj işlemi için bazı bilgiler vermek istiyorum.

 Kürtaj ve yasalar

1983 yılında çıkan ve Türkiye ‘de yürürlükte olan bir kanun ile 10 . gebelik haftasına  kadar  gebeliklerin isteğe bağlı olarak sonlandırlmasına izin verilmektedir. Bir kadının istemediği bir bebekten vazgeçişi kolay bir süreç değildir. İşin duygusal yükü kadını gerçekten çok yorar. Bu işlem için, bekar ve 18 yaşını geçmişse kararlarını kendi rızalarıyla verebilir, maalesef kadın evliyse eş imzasına da ihtiyaç vardır. Yasalar bunu böyle söylüyor, katılsak da, katılmasak da bize uygulamak düşüyor.

Bebekte bir anomali olması, rahim içinde ölmesi ya da gebeliğin devam etmesinin anne sağlığını tehlikeye atması gibi durumlar söz konusu ise, 10 haftadan daha uzun gebeliklerde yasal kürtaj süresi aşıldığından, ancak heyet raporu ile kürtaj yapılabilmektedir.

Gebelik haftası nasıl hesaplanır

Hamilelik haftası hesaplanırken son adet tarihi önemli, hamile kadınlarda, sanki son adetin ilk günü hamile kalınmış gibi hesap yapılır.

Son karar ultrasonda bebeğin ölçümlerini yaparak veririz. Çünkü bazen geç yumurtalama ve dolayısıyla geç döllenme olabiliyor. Bu durumda da son adet tarihine göre büyükmüş gibi olan ama aslında daha küçük hamilelikler olabilir.

Kürtaj (küretaj) yapmadan önce ultrasonografi yapılarak, hamileliğin rahim içinde olduğundan emin olunmalıdır.

Kürtaj nasıl bir işlemdir ?

Kürtaj, ağrılıdır ve bu yüzden anestezi ile yapılması tavsiye edilir. İşin duygusal yükü de eklenince kadının en az travmayla bebeğiyle vedalaşması sağlanmalıdır.

Lokal anestezi ile ya da sedo-analjezi dediğimiz koldan iğneyle kısa süre uyutma şeklinde olabilir.

Kürtaj,  güvenli ellerde 5-10 dakika gibi bir sürede biter.

İşlem sonrası kadın günlük yaşamına döner.

İl dışından gelenler, aynı gün geri dönebilir.

 Kürtajdan önce hastanın yapması  gerekenler

Sedo Anestezi dediğimiz basit bir anestezi  ile yapılacak kürtajlarda hastanın 4-5 saatlik aç ve susuz olması tavsiye edilir. Hastanın ve eşinin kan grupları bir Rh uygunsuzluğunu atlamamak için önemlidir. Gerekli kan tetkikleri olmalıdır.

 Kürtaj ve doktor olmak

Bütün hastalarımla paylaştığım temel nokta ,

kürtaj son çare mi?  Emin misiniz ? Kararınız net mi ?

Biliyorum ki hiçbir kadın mecbur değilse o bebekle vedalaşmak istemez.

Sebep her ne ise, o kadına ait…

Hekim olarak benim sorumluluğum

Öncelikle o gün küretaj için gelen anneyle empati yapmak. Onu anlayabilmek. Suçlamadan yargılamadan olduğu gibi koşulsuz sevmek ve duygusal sürecinde desteklemek.

Küretaj basit ama bir o kadar da ciddi bir işlemdir. Steril çalışmak gerekir. Her hastaya gerektiği kadar zaman ayırmak ve özenle yapılması gerekir.

Kadınlara eğer küretaj olacaksa  kararlarını  en erken sürede vermelerini tavsiye ediyorum.

Kürtajda Son Teknoloji Vakum Aspirasyon

Vakum kürtaj da,  plastik kanüllerin rahim içine yerleştirilmesi ve sonrasında plastik bir enjektör yardımıyla çekilmesi işlemine dayanır. Kullanılan kanüller tek kullanımlık steril malzemelerdir.

Kürtajdan sonra nelere dikkat edilecek

İşlemden sonra adet kanaması gibi bir kanama ve biraz ağrı olabilir. Bunun için ağrı kesici ve antibiyotik kullanılır. Ilık bir duş çok iyi gelir. Enfeksiyon riskini azaltmak için;On beş gün cinsel ilişkiye girmemesi, havuz ya da deniz tatillerine gitmemesi tavsiye edilir. Müdahaleden sonra özel bir pansumana ihtiyaç yoktur sadece perine bölgesinin temiz tutulması yeterlidir.Kürtajdan hemen sonraki dönemde korunulmadan yaşanan bir cinsel ilişki de yeniden hamile kalma riski vardır.

Bu arada, kürtaj olmak, gelecekte hamile kalmayı zorlaştıran bir durum değil.

Kürtaj yaptırmanız gerekiyor ise mutlaka bu konuda tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanına bu operasyonu yaptırmalısınız. Hekim seçiminde belirleyici faktör sizden talep edilen ücret değil tecrübe, ciddiyet ve iyi niyet  olmalıdır. Zira bu işlem basit gibi görünse de komplikasyonları oldukça fazladır.

​Kürtaj sonrası  ultrasonografi ile de kontrol yapılsa da sizin fark etmediğiniz bir durumun gözden kaçmaması için bir hafta sonra kontrole gitmenizde fayda vardır. Herhangi bir rahatsızlık hissetmeniz halinde, fazla kanama olması durumunda ve normalden farklı olduğunu düşündüğünüz diğer tüm durumlarda doktorunuzu mutlaka  arayınız

​İlk gebelik küretajlarından sonra kişilerin tekrar gebe kalamayacağı konusu halk arasındaki yanlış mitlerdendir. Unutulmamalı ki küretaj bir doğum kontrolü yöntemi değildir . İşlem sonrası ilk adet görülmeden bile hamile kalma durumlarıyla karşılaşılır. Tüm bu riskler göz önünde bulundurulduğunda kürtaj mümkün olduğunca en son tercih edilecek bir cerrahi yöntem olmalıdır. Özellikle istenmeyen gebeliklerle karşılaşmamak için aile planlaması yöntemlerini kullanmak gerekir. Ama yine de şartlar kürtaj olmanızı gerektirdi. Tabiki bu işleminin doğru kişilerce ve doğru koşullarda yapılması, kürtaj sonrası sağlıklı hamilelik için oldukça önemlidir.