KADIN HASTALIKLARINDA HİPNOZ UYGULAMALARI

Kadın erkek ile yan yana getirildiğinde kadının zarafeti ve şefkat dolu yüreği hemen göze çarpar ve en önemli özelliği de duygulardan ve yaşadıklarından çok çabuk etkileniyor olmasıdır.

İşte kadın; çocukluğundan genç kızlığa geçiş dönemiyle başlayan adet şikayetlerinden, menopozun sıkıntılarına kadar uzanan süreçte ruhsal olarak yıpranabilir ve bu dönemleri çok zor atlatabilir. Bu geçiş dönemlerindeki duygusal kırılmalarda hipnoz başarılı ve kolay bir yaklaşım sağlar. Kısaca özetleyecek olursak kadına özgü hastalıkların çözümünde hipnoz oldukça faydalı bir yöntemdir.

Hekimler arasında hipnozu en çok diş hekimleri ve onun arkasından kadın hastalıkları ve doğum uzmanları kullanır. Kendi branşımda hipnoz o kadar çok alanda kullanılmaktadır ki, genç kızların regl dönemlerinin düzene girmesi ve ağrısız geçmesi, evlilikte cinsel birlikteliğe karşı korkuları gidermek, hamilelik döneminde düşüklerin tedavisi, aş erme, gebelik bulantı ve kusması, doğum korkusu, ağrısız doğuma hazırlanmak, doğum sonrası çabuk toparlanma, kaliteli bir emzirme, menopozda ateş basması, terleme gibi sıkıntıların ortadan kalkması, psikoseksüel sorunlar hipnoterapi ile tedavi edilmektedir.

Dismenore ve adet düzensizliği

Kadınlarda veya genç kızlık döneminde düzensiz ve sancılı adet görme (dismenore) ya da (premenstrüel sendrom) olarak bilinen adet öncesi gerginlik sendromunda konsantrasyon ve telkinlerle şikayetler tam olarak giderilmekte veya azaltılmaktadır.

Koitus korkusu:

Aradan zaman geçip genç kız evlilik dönemine girdiğinde, aldığı eğitim ve yetiştirilme tarzı hatta yanlış yönlendirme gibi durumlarda evlilikten kaçması, ilk gece kabusları, kızlık zarı korkuları, gibi cinsellikle ilgili alınan pek çok olumsuz mesaj genç kadının cinsel hayatında problemlere yol açabilmektedir.

Psikoseksüel problemler

 Kadındaki cinsel isteksizlik , belki ilişkinin hiç gerçekleşmemesi (vajinismus) veya çok zor ve ağrılı olması (disparoni) ile karşılaşılabilir.  Bu gibi durumlar hipnoz ile çok başarılı şekilde tedavi edilebilir. Vajinismusda hipnoz tedavisi cinsel terapilere ek olarak uygulandığında tedavi süreci oldukça hızlanmakta ve kolaylaşmaktadır.

Menopoz şikayetleri

Yıllar sonra adetten kesilme çağındaki kadınlarda perimenopozal sıkıntılar baş gösterebilir. Sıcak basmaları, ateş, ter basması, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, gibi semptomlar (bulgular) görülebilir. Bu şikayetlerin hipnoterapi ile çok rahat tedavisi mümkündür. Hastaya oto hipnoz öğretilerek, bu şikayetlerden biri veya birkaçı telkin ile düzeltilebilir. Menopoza yeni giren hastalara fonksiyonel tıp bakış açısıyla uygun Hormon replasman tedavisi yapılabilir.

 Gebelik korkusu

 Kadın kendini gebe kalmaya hazır hissetmiyor olabilir. Bunun bir sürü sebebi vardır. Günümüz şartlarında mesleki kariyer planları değişebilir. Belki artacak maddi imkanlar onu zorlayabilir. Kendini anneliğe hazır hissetmiyor ve yeterince iyi anne olamamaktan dolayı kaygılanıyor olabilir. Anneliğin sorumluluğunu almak onu korkutabilir.

Bazen de anne adayı doğum korkusu, bebeğim sağlıklı olacak mı ya da bana ve bebeğime ya bir şey olursa bunların hepsi annenin iç dünyasında yaşadığı belirsizlik hali, bilinmedik kaygı dalgaları ile yüzleşmesidir. Bunların hepsi annenin stresini artırır.

Düşük yapma korkusu:

Gebe kadın ne kadar çok düşük yapmışsa, yine düşük yapacağından o kadar korkar. Organik, hormonal, mikrobik, alerjik, kromozomal vs. anomalileri bulunan kadınlar gerekli tedavileri yapıldıktan sonra hipnozdan faydalanabilirler. Günümüzde birçok hastaya bu psikolojik nedenlerinden dolayı sedatif ilaçlar verilmektedir, bunların bebek üzerine olan kötü etkileri artık bilinmektedir. İşte hipnoterapi bu yüzden de çok faydalı bir tedavi yöntemidir.

Gebelik bulantı ve kusmaları

Evlilik sonrası ve gebelik sürecinde de kadınlarda bir takım psikolojik problemler gözlenebilir. Bu şikayetler her gebede farklı seviyede olabilir. Bunlar arasında en sıklıkla gebeliğe ait bulantı ve kusmalar (hiperemesis gravidarum), gebelik süresince yaşanılan bunaltılar (anksiyeteler), doğum korkularıdır.

Bunlar hipnoterapiden çok istifade ederler. Bilindiği gibi, bu şikayetler çoğunlukla psikolojiktir ve en çok olarak gebeliğin ilk dört ayında görülür. Anne adayını evinde, iş yerinde ve toplum içinde çok rahatsız eden öğürtü, bulantı, kusma için gebeliğin ilk 3 ayında verilen vitaminler dışındaki ilaçların bebek üzerine zararlı oldukları bir gerçektir. İlaç kullanılmadan yapılan hipnoterapi hatta beraberinde uygulanan akupunktur yöntemleri ile oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır.

Ağrısız doğum

 Son yıllarda hipnoz ile ağrısız normal vajinal doğum isteği olan gebelerde ağrıyı ve stresi azaltarak daha keyifli ve kolay doğumlar yaşanmaktadır.

Doğum sonrası destek
Yine doğum sonrası lohusalık dönemindeki depresyon hali (paspartum blues) ve anksiyeteye bağlı süt miktarının az olması gibi problemlerde de hipnoz terapileri kullanılabilmektedir. Anne ile bebek arasında güvenli bağlanma ilişkileri artırılabilir.

İnfertilite ve tüp bebek süreçlerinde

Bazı kadınlar ise evliliklerinde birçok tedavilere rağmen gebe kalamamaları (infertilite) sonucunda bir takım psişik problemler yaşayabilmektedirler. Belki de tüm hayatlarını maddi ve manevi umutlarını bu uğurda harcamış olabilirler. İşte bu durumlarda ümidi kırılmış motivasyonu tükenmiş ve stresi artmış infertil olgularda hipnoz oldukça faydalı bir yöntemdir.

Bir tedavi yöntemi olarak hipnozun kullanım alanı bu kadarla da sınırlı değil. Asabi tansiyon, baş ağrısı, migren, kolit, şeker hastalıkları, korku, başarısızlık, mutsuzluk, anksiyete, fobilerin tedavisi ve narkoz kullanmanın mümkün olmadığı cerrahi müdahaleler de hipnozun imdada yetiştiği durumlar arasındadır.