GÜVENLİ BAĞLANMA EĞİTİMLERİ

  • Doğum sonrası annenin bebeğine alışması
  • Doğum sonrası bebeğin anneye alışması
  • Anneyle bebek arasındaki iletişim
  • Güvenli bağlanma nedir?
  • Nesiller arası aktarım nedir?

Doğum sonrası annenin bebeğine alışması

Anneler emzirme sürecinin ardından bebeğiyle alışma ve bağlanma dönemine geçerler. Bebekler o dönemde anneye bağımlıdır. Yaşadıkları her durumdan etkilenir. Annenin bebeğinin ihtiyaçlarına iyi ya da yeterince uyum sağlayabilmesi ve kendini bebeğinin bakımına adaması pek çok annenin kendini içinde bulduğu durumdur. Böylece bebek güven duygusunun temellerini atar. Anneler yeni doğan bebeklerle özdeşleşir. O anda bebeğin neye ihtiyaç duyduğunu bilirler.

Doğum sonrası bebeğin anneye alışması

Bazı bebekler emerken annelerinin yüzüne dikkatle bakar, hissedilebilecek bir anlam görebilmek için ellerinden geleni yaparlar. Annenin ruh halini kestirebilmek için annenin değişen yüz ifadelerini hava durumu inceler gibi inceleyip anlam bulmaya çalışırlar.Annesinin durumuna göre kendini ayarlamaya çalışan bebek temel kendiliğinin zarar görmemesi için kendi kişisel ihtiyaçlarını geri çeker. Ya annesine uyumlanmak için geri çekilir. Ya da annesine bakmamaya çalışır.  İşte anneyle böyle bir ilişki yaşayan bebek ayna ve aynanın sunduğu şey karşısında kafası karışık olarak büyüyecektir.

Anneyle bebek arasındaki iletişim

Anne depresyondaysa ya da başka bir işle meşgulse kuşkusuz bebeğin tek gördüğü şey sadece yüzdür.  Anneyle bebek arasındaki iletişimin bu ilk evresinde anne bebeğin gelecekteki akıl sağlığının temelini atar. Aslında bebeğin çaresizliği karşısında annesi de en az onun kadar çaresizdir. Bebek baktığı yüz kime ait olursa olsun gülümsediğini ayırt edebilir. Bebeğin ayna nöronları anneyle bu bakışmalarla ateşlenmektedir.

Anneyle bebek arasındaki iletişimin canlılığı özel yollarla sürer. Annenin nefes almasından, nefesinin sıcaklığından, aslında büyük ölçüde değişen kokusundan, kaynaklanan hareket vardır. Annenin kalp atışının sesi doğumdan önce orada olup her şeyi bilen kişi olmasından ötürü bebeğin çok iyi bildiği ses de vardır. Bebekle anne arasında bir güven oluşur.

Güvenli bağlanma nedir ?

Anne ile bebek arasındaki bağlanma stilleri de günümüzün önemli çalışmaları arasındadır. Her anne çocuğuna benzersiz bir sürü yolla bağlanır ama en sağlıklısı güvenli bağlanmadır. Bu da hamilelikte, doğumda ve doğum sonu anne ile bebek arasındaki ilişkiyle sağlanır.  Şüphesiz günümüz dünyasının en önemli sorunun güvensiz bağlanma olduğu keşfedilmiştir. Doğum sonrası dönemde de yeterince iyi anne olmak, yeterince iyi anne olunmadığında bebeğe de yeterince iyi öz bakım verememek ve bu durumda bebekler kendilerini bebek olarak bile gerçekleştirememektedir.

Nesiller arası aktarım nedir ?

Sonuçta her kadının kendi annesi ve ailesi ile kurduğu ilişki, kendi kişilik örüntüsü onun bebeğine bağlanma stilinde önemli olan detaylardır. Çok yakın dönem çalışmaları, bebeğinize olan bağlanma öncelikleri de sizinle annenizin arasındaki bağlanma örüntüsü tarafından belirlendiğini öne sürer. Bu bağlanma örüntüsü anne ve bebeğin bireyleşme ve ayrılma dönemlerinde birbirine nasıl davrandığı, birbirleri hakkında ne hissettiğiyle ilgilidir. Geçmişinde kendi annesi ile güvenli bağlanma yaşayan anne, bebeğiyle de sağlıklı bir bireyleşme ve ayrılma dönemi yaşar. Eğer bu dönemlerin herhangi bir yerinde gelişme durakladıysa ve ilişki sağlıksız bir yapıya dönüştüyse bebek orada takılıp kalır ve kişilik yapısı etkilenir. İşte sizin kendi çocukluğunuzda öğrendiğiniz bağlanma örüntülerini kendi çocuğunuzla tekrarlamanızdır. Buna bir davranışın “nesiller arası aktarımı” diyoruz.

Kliniğimizde yaptığımız anne bebek arası güvenli bağlanma eğitimleri ile nesiller arası sağlıksız aktarımların farkındalıklarını keşfedip, bu örüntüleri sağlıklı hale dönüştürerek içselleştiriyor. Sonuçta geleceğimiz olan evlatlarımızın, güvenli bağlanma yaşamaları için  ebeveynlerine destek oluyoruz.