GEBELİK VE LOHUSALIKTA CİNSELLİK
- Gebeyken seks yapılır mı ?
- Hamile kadın neden seks yapmak istemez ?
- Doğum sonrası ne zaman seks yapılmalı ?
Gebeyken seks yapılır mı ?
Kadınlar gebeyken ve doğum sonrasında seks yapmaya karşı bir korku yaşarlar. Her şey yolunda gidiyorsa, gebeliğin seyrinde bir problem yoksa, gebelik riskli değilse, doktorunuz uygun gördüğü sürece gebelikte yapılan seksi güvenli kabul ederiz. İşte bu süreçte seks konusunda problem yaşayan çiftlerle cinsel terapi eğitimleri ve bireysel seanslar çalışmaktayız.
Riskli gebelik olarak, erken doğurma riski varsa, su geliyorsa, çocuğun eşi dediğimiz plasentası rahim ağzını kapatıyor ya da aşağı yerleşimliyse, vajinal kanama gözlenirse, rahim ağzında açıklık ya da yetmezlik varsa, enfeksiyon oluşmuşsa belki öncesinde erken doğum öyküsü varsa gebeyken seks yapılmamalıdır.
Hamile kadın neden seks yapmak istemez ?
Gebelerde pelvik bölgelerde kanlanma artar ve vajina daha ıslaktır. Seks çok daha rahat ve zevkli olur. Anne ve baba bebeğe bir şey mi olacak endişesi ve korkusundan dolayı seks yapmaktan çekinir. Hatta babanın teklifleri bile annenin yasakları arasındadır. En ufacık bir kasılma hissinde bile, acaba erken doğum mu yapıyorum endişesi yaşar. Annenin kendi beden algısından dolayı olumsuz duygu ve düşünceleri onu seksten uzak tutan davranışlara yöneltir. ‘Eşim beni beğenmezse’, ‘ona seksi gelmezsem’, ‘kalçalarım kocaman oldu’, ‘göğüslerim büyüdü ve rengi değişti’, ‘çirkin oldum’, ‘vücudumun her yeri çok şekilsiz’ gibi kaygılar yaşayabilir. Bu durumda da eskisi gibi seks yapmak istemeyebilir
Oysaki her şeyin yolunda gittiği sağlıklı bir gebelikte, kadının bedenini ve seksi kocasından esirgemesinin pek çok bilinçaltı açıklamaları vardır. Sonuç ne olursa olsun doktorunuz, size yasak getirmediği sürece eşinizle gebelikte mutlu ve güvenli bir seks yapabilirsiniz. Ancak eşinizle ilişki sonrası yaşanılan düzelmeyen kasık ağrılarınız varsa, vajinal kanama olursa, kramplar devam ederse doktorunuzu bu konuda bilgilendirin.
Doğum sonrası ne zaman seks yapılmalı ?
Doğumdan sonraki altıncı haftadan sonra seks hayatınız başlayabilir. Annenin doğum sonrası ruh hali çok önemlidir. Yorgunluğu artar, yirmi dört saat sürekli zihnini ve bedenini meşgul eden bir bebek vardır. Lohusalık döneminde sevişmek için acele etmenizin gerekmeyeceği bir zaman bulmaya çalışın. Seksi kendinize yük olarak görmeyin, aşkınıza ve sevginize yatırım yapın. Anneler yeni bir bebeğe gebe kalma korkusu yaşayabilir. Doğumun ardından salınan hormonların etkisi annelik damarını aktifleştirirken baba biraz ihmal edilir ve hatta unutulur. Doğumun ardından vajinada kuruluk gözlenir. Göğüsler sütle dolar bunların hepsi anneyi cinsellikten uzaklaştırabilir.
Doğum sonu depresyon yaşayabilirsiniz. Bunlar seks hayatınızı zora sokabilir. Doğum bazen anne için travma olabilir. Vajinaya yapılan müdahaleler, zorlanılarak yapılan bir doğum, annenin vajina korkularını alevlendirebilir. Doğumdan sonra gelişen vajinismus vakaları da mevcuttur. Son yıllarda doğuma bakışımızla beraber babalar da doğuma girmekte ve biz doğal doğum hekimleri bu süreci babalar istediği ölçüde desteklemekteyiz. Babaların doğumhanede olması gereken yer, annenin yanı ve ona destektir. Oysa bazı babalar, anne desteği için orada olmayı unutup mucizenin doğuşunu seyretmektedir. Sonrasında da eşini eş gibi değil de kutsal bir varlık, anne olarak algılamaktadır. Doğuma hazırlık eğitimlerin de babalara bu konuda sağlıklı psikolojik destek verilmelidir. O yüzden doğum çok keskin bir virajdır. Bu virajı rahat alamayan anne ve babalar doğum sonrasındaki seks hayatlarında zorlu bir dönemece girebilirler.