DOĞAL EBEVEYNLİK EĞİTİMİ

  • Doğum sonrası iyileşme süreci
  • Anneliğe hazır mısınız ?
  • Annenin bebeğine uyumlanması
  • Bebeğine bağlanma dönemi

 Doğum sonrası iyileşme süreci

Düşünün bebeğin oluşum ön hazırlığı neredeyse 1 yıla yakın sürdü. Doğum sonrası iyileşip fiziksel olarak normale dönmek de ortalama olarak6 ile 8 hafta sürer.Bu durum gebenin yaşına, normal doğum ya da sezaryen durumuna, doğum deneyiminin ne kadar zorlayıcı olduğuna, emzirme sürecinin ne kadar kolay ya da zor bir süreç olarak yaşanıldığına bağlıdır. Bebek doğduktan sonra eşinizin ne kadar yanınızda olduğuna ya da ebeveynlerinizin size ne kadar destek olduğu doğum sonrası iyileşme sürecinizi etkiler.

Anneliğe hazır mısınız ?

Bir kadın hayatında başkalarının ihtiyacını karşılamaya hazır değilse, anneliğe de hazır değildir. İşte böyle bir ortama hazır olmadan anne olan kadın zor ve zahmetli bir sürece girer.Unutmayın hastaneden çıkarken nasıl çocuk yetiştirirsiniz diye size bir kullanım kılavuzu verilmiyor. Bebek doğduktan sonra, uykular bölünecek, anne kendini bitkin belki de yorgun hissedecek. Belki bu dönemi tek başına geçirip, akşama kadar koşturmaca sabaha kadar gözünü kırpmadan beşiğin başında, belki yalnızlık ve depresif bir ruh hali yaşanılan çaresizliği hissedecek. Unutmayın sonuçta bunlarla baş edecek olan sizsiniz.

Annenin bebeğine uyumlanması

Annenin yeni doğan bebeğine ulaşabilmesi için,bebeğinin hassasiyetlerini ve şifrelerini fark etmesi gerekir. Eğitimlerimizde de amacımız bebeklerinizin kendine ait farklılıklarını görebilmektir. Onun tercihlerini ve onun ihtiyaçlarını gözlemleyebilmek ve nezaketle ona uyum sağlayabilmek gerekir. Her bebeğin kendine has bir uyku düzeni ve döngüsü vardır. Ebeveynlik işi büyük ölçüde, bebeğin kim olduğu ve nelere ihtiyaç duyduğu ve annenin bebeği ile uyumlanma sürecine bağlıdır. Bebek ile nazik bir bakım süreci oluşturmak, sözsüz iletişim konusunda sağlıklı ilişki halini keşfedip, bebeğiyle sağlıklı bir bağ kurabilmek gerekir. Bebeğin çıkardığı sesleri anlayabilme kabiliyeti, yüz ifadeleri, beden dili, bu yeni iş yani anne bakımı yaparken bedenine yoğunlaşmak kendi düşüncelerine ve duygularına dikkat etmesi gerekir.

Bebeğine bağlanma dönemi

Özellikle bebeğinizle baş başa kaldığınız anlar çok kıymetlidir. Bebeğinle birlikte olduğun her anın farkına varmalı ve onunla iletişim halinde olup, onunla şimdi ve şu anı yaşamaktır. Bir anne olarak otomatik pilota bağlı gibi bez değiştirirseniz ya da yemek yedirirseniz gözünün önündeki çocuğun sana verdiği mesajları kaçırabilirsin.

Bu dönemde annenin enerjisi ve sevgisi bebek için çok önemlidir. Anne bebeğini emzirirken ilgisini kaybediyor mu? Ya da kızgın oluyor mu? Anne gerçekten sevgiyle orada olduğunda, annenin kalbiyle sütü birbirinden farklı orada algılanmaz. Anne duygusal olarak orada değilse sütü de o kadar besleyici olmaz. Bebek o sütü almaya hakkı olmadığını hissedebilir.

Annelerin içgüdüsel olarak davrandığında bebeği ile çok daha iyi iletişim kurar.

Anne çok zorlu anlarda ya da çok yorgun olduğunda bu benzersiz günlerin hızla geçeceğini hatırlayabilmelidir. Unutmamalı ki bebeklik dönemi de çocukluk dönemi de çok kısadır. O an olanı kabullenmek ve bunun için savaşmamak, çünkü biliyorsunuz ki bebek sizi bilerek sinirlendirmeyip, üzmüyor. Bu bebeğin mevsimidir. Bu mevsim o kadar çabuk akıp gidecektir ki onunla uyum içinde bu mevsimin tadını çıkarmak gerekir.

Düşünsenize bu dönem sen ve bebeğin, bebeğin ve diğer insanlar, arasındaki uyumun ve bağlantı kurmanın temelleri atılacak. İlk iki yıl bebeğin beyin gelişiminin en kıymetli zamanı

Onun sosyal bağlar kurma konusundaki başarısını sağlayacak. Beyninde başkaları ile kurulan ilişkinin nörolojik yolakların oluşacak. Ayna nöronlar meydana gelecek. Bebek annesi ile kurduğu güzel ilişki ile dünyanın güvenilir bir yer olduğunu anlayacak. Anne ile kurulan ilişkiler hayattaki yapı taşlarıdır. İyi annelik kuşaktan kuşağa öğrenilerek iletilir. İyi anneliği öğrenmek zorundasınız. Eğer annenizden iyi annelik görmediyseniz göreviniz ikiye katlanır. Anne varoluş sebebimizdir.  Hem biyolojik hem de psikolojik oluşma sebebimizdir.